מה הדרך הטובה ביותר להתמודד עם עיקול הרכב?

ערן רוז הוצאה לפועל 0 תגובות

חייבים בהוצאה לפועל אשר מחזיקים רכב בבעלותם או נוהגים באופן קבוע ברכב שלא בבעלותם, עלולים להיות חשופים לעיקול הרכב. עיקול רכב הוא אחד הכלים הנגישים יותר עבור זוכה בתיק הוצאה לפועל לשם הפעלת לחץ על החייב ובהתאם אנחנו, נתקלים בו לא מעט במהלך עבודתנו. מי שהתנסה בכך יודע, עיקול רכב עשוי להיות מכה קשה לחייב. חוסר האפשרות למכור את הרכב תחילה ובהמשך, פגיעה בתפקוד השוטף ובפרנסה של החייב ובני משפחתו אם העיקול ממומש, עלולים להוביל לקושי ותסכול. בפסקאות הבאות נדבר בקצרה על הליכי הטלת עיקול על רכב החייב בהליכי הוצאה לפועל וכן נפרט את דרכי ההתמודדות הטובים והיעילים ביותר עם עיקול הרכב.

כיצד עובד הליך הטלת עיקול על רכב בהוצאה לפועל?

עיקול מיטלטלין הוא אחת מאפשרויות הפעולה שמעניק חוק ההוצאה לפועל לזוכה על מנת להפעיל לחץ על החייב ולגבות את החוב הנטען. כלי רכב בישראל רשומים במשרד הרישוי והם בהגדרה מיטלטלין "שהעברתם טעונה רישום". הסטאטוס הזה הופך את תהליך עיקול הרכב להליך דו-שלבי. בשלב הראשון של ההליך, נרשם עיקול על הרכב או רכבי החייב במשרד הרישוי. בשלב הזה, כחייב שרכבו עוקל, לא תוכלו למכור את הרכב שלכם או לעשות העברת בעלות בו לטובת אדם אחר. בשלב השני, הזוכה יגיש בקשה לתפיסת הרכב. אם תאושר הבקשה, קבלנים מטעם ההוצאה לפועל יגיעו לביתכם ויהיו רשאים לקחת את הרכב או הרכבים עליהם רשום העיקול. בהמשך צפוי הרכב להימכר לטובת צמצום או כיסוי החוב בתיק.

משרדנו מתמחה במתן ייעוץ ולווי משפטי מקצועי לחייבים בהליכי הוצאה לפועל והוא בעל רקורד עשיר של ביטולים מוצלחים והסדרה במקרים של עיקולים. הוטל עיקול על רכבך? >>פנה אלינו היום לפגישת ייעוץ חינם!<<

אילו רכבים ניתנים לעיקול?

חוק ההוצאה לפועל מאפשר לעקל רכבים הרשומים על שם החייב או שהחייב נוהג בהם "מנהג בעלים" – כלומר עושה בהם שימוש קבוע כבשלו. ניתן לעקל רכב פרטי או מסחרי וכן רכב הנדסי. במקרה של רכב הנדסי רישום העיקול יעשה במרשם משרד התחבורה. כמו כן, ניתן לעקל גם כלי שיט וכלי טיס הרשומים על שם החייב. חוק ההוצאה לפועל אינו מאפשר לזוכה לעקל רכב הרשום כרכב נכה. הדבר נכון גם ביחס לכלי רכב שבלעדיו החייב או בני משפחתו אינם יכולים לקיים את פרנסתם. ככל הנוגע לתפיסה פיסית של הרכב, הנוהל קובע גם שלא ייתפס רכב ישן או פגום במיוחד, שהרי מטרת התפיסה היא מכירת הרכב לשם כיסוי החוב ולכן חשוב שלרכב שנתפס יש ערך כספי.  

מה ניתן לעשות אם הוטל עיקול על הרכב?

גם כאן עומדת בפניכם כחייבים האפשרות להסדיר את החוב או להגיע להסדר תשלומים עם הזוכה בהסכם שיכלול גם את הסרת העיקול על הרכב. לחילופין, או אם אין מקום להגיע להבנות עם הצד הזוכה, ניתן להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל לביטול העיקול.

בקשה לביטול העיקול על הרכב צריכה לפרוס את הטענות שלכם כנגד העיקול בצורה איכותית, מקצועית ומשכנעת. תוכן הבקשה תלוי בנסיבות המקרה הפרטיות שלכם. בין היתר תוכלו להעלות את הטענות הבאות:

  • הרכב הוא רכב נכה.
  • הרכב משמש אתכם או את בני משפחתכם לצורך עבודתכם או שהוא מקור הפרנסה שלכם – כדוגמת רכב הנדסי, מונית, רכב הובלה וכדו'.
  • אתם גרים או עובדים במקום מרוחק או מבודד וללא הרכב עלולה להיגרם לך פגיעה משמעותית בפרנסה.
  • ישנן טענות רבות אותן ניתן לטעון בכדי לשחרר ו/או לבטל את עיקול הרכב.

לבקשה תצטרכו לצרף תצהיר תומך מאומת וכן כל מסמך שיכול לתמוך בטענות ובנימוקים שהועלו בה.

את הבקשה יש להגיש בצורה מפורטת, משכנעת ונתמכת בטעונים משפטיים ועובדתיים נכונים וטובים אשר יביאו בסופו של יום לביטול העיקול.

 

 

על המחבר

ערן רוז

ערן בעל תואר ראשון במשפטים (LL.M), מהמרכז האקדמי למשפט ועסקים. לאחר סיום לימודיו, התמחה ערן בלשכת ההוצאה לפועל בירושלים וצבר ידע וניסיון רב בהליכים השונים הנוגעים לתחום זה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *