העלמת מס – מה המשמעות ומה העונש על פי חוק העונשין?

ערן רוז הוצאה לפועל, חובות בעסקים, פשיטת רגל 0 תגובות

תשלומי מסים הם חובה מכבידה שמרביתנו היו מעדיפים לצמצם ככל הניתן. ואכן, כחלק מהתנהלות עסקית קיימת האפשרות לבצע תכנון מס לגיטימי לצורך הקטנת חבות המס החלה על העסק. אל מול התכנון הלגיטימי עומדת העבירה הפלילית של העלמת מס. העלמת מס המכונה גם השתמטות או התחמקות ממס כרוכה בנקיטת פעולות בלתי חוקיות שנועדו לצמצם את גובה חבות המס. בשנים האחרונות המדינה ובתי המשפט נוקטים בגישה מחמירה כלפי מעלימי מס והעונשים בגין עבירות אלה עשויים להיות תקופות מאסר בפועל וקנסות גבוהים ביותר.

אילו פעולות עלולות להוות העלמת מס?

נישומים רבים חשים שתשלומי המס "נוגסים" נתח ניכר מהכנסות העסק. לא פעם אנחנו נתקלים במקרים שבהם התחושות הללו מתורגמות לניסיון להקטין את חבות המס בדרכים לא לגיטימיות כדוגמת הימנעות מדיווח על הכנסות שהתקבלו, ניפוח הוצאות ועוד. אלה כמה מהדרכים הנפוצות והמוכרות להעלמת מס:

  • העלמת הכנסות – מצב שבו הנישום נמנע מלדווח על חלק מההכנסות שהיו לו, באמצעות כך מדווחת הכנסה תקופתית נמוכה מכפי שהייתה בפועל ומושגות שומות בסכומים נמוכים יותר.
  • הוצאות פיקטיביות – באמצעות חשבוניות פיקטיביות מנופחות הוצאות העסק כך, בכך מופחתות הכנסות העסק, סכום הקיזוז למע"מ גדל ובהתאם קטנה חבות המס.
  • דיווח על הוצאות פרטיות כעסקיות – בדומה להוצאות פיקטיביות אחרות גם כאן מעורבות חשבוניות בעלות אופי פיקטיבי כאשר הוצאות פרטיות מדווחות כהוצאות של העסק ובכך מקטינות את חבות המס שלו.
  • קבלת הקלות מס על בסיס דיווח כוזב – במקרים אלה חבות המס מצטמצמת עקב מצב שווא של הנישום הגורם לרשויות המס להעניק לו הקלות במקום שאינן מגיעות לו.
מהו קו הגבול בין תכנון מס לגיטימי להעלמת מס?

תכנון מס לצורך צמצום חבות המס בדרכים לגיטימיות ומתוך שקיפות ואמינות הוא זכות שקיימת לנישום. השאלה מתי הקטנת חבות המס הופכת להעלמת מס ובכך לעבירה פלילית נשאלה לא פעם גם בבתי המשפט וכמובן שישנם תחומים אפורים יותר ופחות. יחד עם זאת, נראה שההבחנה בין תכנון מס להעלמת מס היא שתכנון לגיטימי נעשה באמצעים חוקיים ותוך גילוי מלא של כל העובדות. לעומתו, העלמת מס כוללת על פי רוב הסתרת עובדות רלוונטיות והצגת מצגי שווא לרשויות המס.

מהו העונש על העלמת מס?

לבתי המשפט ולרשויות ישנה נטייה כיום להתייחס לעבירות של העלמת מס כאל "מכת מדינה". המגמה בשנים האחרונות היא להחמיר את מדיניות האכיפה והענישה כנגד עבירות מס והעלמת מס בפרט במטרה ליצור הרתעה אשר תוביל לצמצום היקף התופעה. כתבי האישום בעבירות העלמת מס מוגשים לרוב על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה לאחר חקירה ואיסוף ראיות. העונש המקסימאלי על עבירות מסוג זה הוא עד 5 שנות מאסר, ובנסיבות מחמירות, עד 7 שנות מאסר בפועל. לחילופין, ניתן במקרים רבים לסיים את התיק בהסדר כופר מול רשויות המס במסגרתו משולם סכום קנס מוגדל במקום הגשת כתב אישום. זאת בכפוף לנסיבות ולהסכמות מול הרשות.

כיצד ניתן להתגונן מפני כתב אישום בגין העלמת מס?

עוד בטרם מוגש כתב אישום, נישומים אשר עולים כנגדם חשדות מוזמנים לחקירה ברשות המסים. מעורבות עורך דין מומחה בתחום הייצוג מול רשויות המס כבר בשלב החקירה ומוקדם ככל האפשר יצמצם נזקים ויוביל לתוצאות הטובות ביותר לטווח הארוך. ישנם צעדים רבים שניתן לנקוט בהם מול רשויות המס טרם הגשת כתב אישום כדוגמת הסדר כופר או גילוי מרצון וכן היערכות לחקירה ובהמשך, הסדרי טיעון. לכן, חשוב לפנות להתייעצות עם איש מקצוע מטעמכם על מנת שיסייע לכם לנווט את ההליך בצורה הנכונה ביותר עבורכם.

 

במשרד הופמן רוז צוות מומחים העוסק בייצוג נחקרים ונאשמים בעבירות מס.

זקוק לייעוץ משפטי? פנה אלינו עוד היום לפגישת ייעוץ חינם.

 

 

    

על המחבר

ערן רוז

ערן בעל תואר ראשון במשפטים (LL.M), מהמרכז האקדמי למשפט ועסקים. לאחר סיום לימודיו, התמחה ערן בלשכת ההוצאה לפועל בירושלים וצבר ידע וניסיון רב בהליכים השונים הנוגעים לתחום זה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *