חקירת יכולת – יתרונות, חסרונות ואיך זה מתבצע?

צביקה הופמן הוצאה לפועל, כללי 0 תגובות

חקירת יכולת

חקירת יכולת נועדה להציג בפני הרשם תמונה רחבה ככל האפשר על יכולתו הכלכלית האמיתית של החייב. בסיום חקירת היכולת הרשם מורה לרוב על צו תשלומים חודשי שלכאורה תואם ליכולת הכלכלית של החייב, כפי שהתגלתה בחקירה. עבורך כחייב לחקירת היכולת יש משמעות מיוחדת. ראשית, מפני שהיא דורשת איסוף מסמכים ומילוי שאלון מקיף ביותר. שנית, מפני שהיא דורשת לעיתים את ההכנה שלך כנחקר, ממש בדומה לחקירת נתבע בהליך המשפטי. והדבר החשוב ביותר, היא עשויה להיות גורם קריטי ומכריע בסיכוי שלך להסדר תשלומים נוח שיאפשר לך גם לחיות חיים נורמאליים ככל האפשר עד לכיסוי החוב.

חקירת יכולת – מי יכול ליזום אותה?

  1. רשם ההוצאה לפועל – יכול לזמן חקירת יכולת לחייב מיוזמתו, לבקשת החייב או הזוכה בתיק.
  2. הזוכה – הזוכה יהיה מעוניין בכך שתבוצע חקירת יכולת לחייב כדי להראות שלחייב יש יכולת כלכלית לפרוע את החוב. הזוכה רשאי בכל שלב לבקש מהרשם לבצע את חקירת היכולת לחייב בתיק. אם הזוכה לא הוזמן לחקירה שבוצעה, הוא רשאי לבקש ביצוע חקירה נוספת.
  3. החייב – כחייב תקרא להתייצב לחקירת יכולת עם פתיחת התיק וקבלת האזהרה. יחד עם זאת, בלא מעט מקרים תהיה פטור מהתייצבות לחקירה, לדוגמה במקרים שבהם מוגשות כנדרש בקשה בטענת "פרעתי" או התנגדות לחוב.

משרד הופמן רוז מעניק ייעוץ משפטי מקצועי ויחס אישי לחייבים רבים בהליכי הוצאה לפועל. משרדנו בעל ניסיון עשיר ורב בליווי והכנת חייבים לחקירת יכולת.

עומד בפני חקירת יכולת? פנה אלינו עוד היום לפגישת ייעוץ חינם.

כיצד מתבצעת חקירת היכולת?

עוד לפני החקירה תצטרך להסכים על ויתור סודיות ולמלא שאלון הצהרה על הכנסות, נכסים, זכויות וכיו"ב. לצורך חקירת היכולת יהיה עליך להתייצב בעצמך בלשכה. אם אתה מיוצג על ידי עו"ד, גם הוא יוכל להתלוות אליך בתהליך. חקירת יכולת מתבצעת לרוב בדלתיים סגורות, זאת במטרה לשמור על פרטיותו של החייב. רשם ההוצאה לפועל יוכל להזמין לחקירה בנוסף אליך, גם עדים וכן לאכוף את התייצבותם, ולחייב אותם במתן עדות ובהגשת מסמכים.

צירוף תצהיר לחקירת יכולת

תוכל להחליט להגיש תצהיר לחקירת היכולת המפרט את יכולותיך הכספיות. לצורך כך יהיה עליך למלא שאלון יכולת מפורט, להצהיר על הכנסותיך מנכסים ועיסוקים והוצאות שוטפות ולצרף מסמכים רלוונטיים כדוגמת תלושי משכורת, תדפיסי חשבונות ואשראי וכיו"ב. הגשת תצהיר משפטי איכותי ומהודק יאפשר לרשם לקבל החלטה על בסיס התצהיר בלבד, ללא צורך אפילו בנוכחותך.

האם נכון לשתף פעולה עם חקירת היכולת?

כחייב יש לך עניין מיוחד בביצוע חקירה היכולת. על אף הנטל שבהכנה לחקירה ובחדירה הקשה לפרטיות, חקירת יכולת יכולה בהחלט להיות הצעד הנכון עבורך בייחוד לאור הסנקציות העומדות על הפרק. במצב שבו לא שולם החוב בתיק, אי התייצבות לחקירה עלול להוביל לכך שהרשם יכריז עליך כעל "בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו". ההכרזה תוביל להטלת סנקציות שונות כדוגמת הגבלה על דרכון ורישיון נהיגה, שימוש בכרטיס אשראי וכיו"ב.

עם הכנה איכותית ומתאימה, החקירה עשויה בהחלט להוביל לתוצאות רצויות עבורך, כדוגמת צו תשלומים שיאפשר את הסדרת החוב.

מהם החסרונות של חקירת יכולת?

  • חדירה לפרטיות והשקעת משאבים וזמן בהכנות לחקירה ובחקירה עצמה.
  • חקירה בעל פה – סיטואציה שעלולה להלחיץ חייבים רבים ולהוביל לתוצאות שליליות עבורם.
  • הרשם עלול לצוות בעקבות החקירה על צו תשלומים שאינו מתאים ליכולתך הכלכלית האמיתית.

בחקירת יכולת במיוחד, ליווי משפטי מקצועי ואיכותי הוא קריטי להצלחת ההליך עבורך כחייב ועשוי להיות אירוע מכריע לעתידך הכלכלי וליכולתך להסדיר את החוב.

 

 

    

על המחבר

צביקה הופמן

לאחר סיום לימודיו לתואר ראשון במשפטים (LL.M) בקריה האקדמית אונו, התמחה צביקה בתחומי המשפט האזרחי – הוצאה לפועל, נזיקין, תעבורה ועוד. עו"ד הופמן חבר מן המניין בלשכת עורכי הדין בישראל. צביקה דובר עברית ואנגלית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *